Poolse Militaire Begraafplaats

Deze website is nog in opbouw.

Op de Poolse Militaire Begraafplaats liggen 257 graven van Poolse soldaten die voor de bevrijding van België hebben gestreden. Ze vochten onder andere te Roeselare, Ruiselede, Aalter, Drongen, Gent en Baarle Hertog. De begraafplaats is opgericht in het midden van dennenbossen op een licht schuin omhooglopend terrein. 

Historiek

1946: ontstaan van de Poolse Militaire Begraafplaats op initiatief van de Britse autoriteiten, voor Poolse soldaten die zijn gesneuveld tijdens de bevrijding van België.

 

1959: oprichting van een herdenkingsmuur. In deze herdenkingsmuur is een opschrift “Voor onze en jullie vrijheid” gegrift (in het Pools, Frans en Vlaams).

1959: plaatsing van een marmeren beeld van een vrouw met lauwerkrans, gemaakt door Marian Wnuk.

1990: plaatsing van een kruis achter de hardstenen wand.

1994: bouw van een herdenkingszaal.

1999: renovatie van de Poolse Militaire Begraafplaats

Kenmerken

  • Aan straatzijde van een muurtje en een ijzeren toegangshek tussen pijlers, waarvan de linkerpijler met insciptie op plaat: KERKHOF/ DER POOLSE SOLDATEN (tevens in het Pools en het Frans), voorzien, één hectare groot terrein met graven van 257 Poolse gesneuvelden van de bevrijdingsoorlog 1944-45. Door grasperken voorafgegane natuurstenen kruisjes. 
  • Een simpele ijzeren poort met daarachter een pad met twee rijen witte graven aan weerszijde. Exact 255 kruizen en twee grafstenen in de vorm van een davidster. Twee van de graven hebben een Joods symbool.
  • Daarnaast staan de emblemen van hun eenheden, de 1e Pantserdivisie van generaal Stanislaw Maczek en de eskaders 302, 308 en 317 van de Poolse Luchtmacht in Groot-Brittannië.
  • een marmeren beeld uit 1959 van een vrouw met lauwerkrans, gemaakt door Marian Wnuk.
  •  voltooid met een meer dan 6 meter hoog kruis.
  • Het centrale grote herdenkingskruis is geflankeerd door een stenen beeldhouwwerk, een vrouwenfiguur, van de Poolse kunstenares Marian Wnuk (1906-67). Rondom het bekronende kruis: natuur- en hardstenen muren, alsook platen waarop Poolse, Nederlands- en Franstalige inscripties zijn aangebracht.
  • De namen van de plaatsen die door de Polen bevrijd zijn, staan te lezen op een hardstenen wand. er staat ook een massief beeld uit 1959 van een vrouw met een krans in haar handen. Het is gemaakt door Marion Wnuk uit Warschau.

Iedere september vinden er in Lommel plechtigheden plaats ter nagedachtenis aan degenen die deelnamen aan de bevrijding van Frankrijk, België en Nederland en droomden van een vrij Polen. Zoals hun leider generaal Maczek zei: “Een Poolse soldaat vecht voor de vrijheid van vele landen maar sterft alleen voor Polen.”

http://www.opdenrosheuvel.nl/pdf-regio/Pools%20ereveld%20Lommel%201.0.pdf

Nabij de Kruiskiezel vind je de Poolse militaire begraafplaats

Nog steeds wordt hier ieder jaar in oktober door Vlamingen en de Poolse gemeenschap in België eer gebracht aan de Poolse bevrijders van de 1ste Pantserdivisie van generaal Maczek.

Bronnen: Erfgoed Vlaanderen / Onroerend Erfgoed – Archeonet Vlaanderen – Toerisme L

Op de Poolse Oorlogsbegraafplaats in Lommel liggen de graven van 305 Poolse soldaten. De Poolse slachtoffers die hier zijn begraven zijn niet allemaal gesneuveld in dit gebied. Kort na de oorlog zijn vele Poolse militairen die op diverse lokale begraafplaatsen lagen hier herbegraven. Er staat tevens een monument op de begraafplaats wat de door België afgelegde route van de Poolse Eerste Pantserdivisie uitbeeld.

220px-Pools_Militaire_Begraafplaats.jpg

Graftekens op de begraafplaats

De Poolse militaire begraafplaats te Lommel bevindt zich nabij de Kruiskiezel, waar de weg van ‘s-Hertogenbosch naar Luik gekruist wordt door die van Lommel naar Overpelt. Het ligt iets ten zuiden van de buurtschap Barrier.

Op deze begraafplaats liggen 253 graven van Poolse strijders die voor de bevrijding van België (onder andere te Roeselare, Ruiselede, Aalter, Drongen, Gent en Baarle Hertog) hun leven hebben gegeven. De bevrijding van deze gemeenten vond plaats in september en oktober 1944. Op 251 graven staat een kruis en op twee een zerk met een davidster. Deze begraafplaats werd kort na de oorlog aangelegd te midden van dennenbossen op een licht schuin omhooglopend terrein. Een hardstenen wand toont de namen van de plaatsen in Vlaanderen die door geallieerde Poolse eenheden zijn bevrijd. Er staat ook een beeld uit 1959 van een vrouw met een krans in haar handen. Het is gemaakt door Marion Wnuk uit Warschau.

Ieder jaar in september wordt door de Poolse gemeenschap in België in samenwerking met Defensie eer gebracht aan de Poolse bevrijders van de 1ste Poolse Pantserdivisie van generaal Stanisław Maczek.